Tänk steget efter – Innan

Miljön runt huset

Om huset tex står nära en bullrig väg kan du välja fönster som dämpar ljud utifrån bättre än andra. Om du vill ha stora fönster i söderläge behöver du eventuellt komplettera med glas som minskar värmen från solen.

Energi, värme & U-värde

Man benämner värmeisoleringen på fönster med något som heter U-värde*. Ett lägre U-värde har en bättre isoleringsförmåga. Bättre isoleringsförmåga minskar kallras** drastiskt. Nya fönster har så bra värmeisolering att du får tillbaka en del av din fönsterinvestering varje år. Du kommer att spara både energi och pengar.

Bra att veta, är att på energieffektiva fönster kan viss kondens*** uppstå på utsidan av glaset. Detta är ändå ett tecken på att dina fönster ej släpper ut värme. Vi på FönsterKoncept rekommenderar starkt att välja ett lågt U-värde (0,8 alternativt 0,9) vid fönsterbyte.

Läs mer

Säkerhet

Säkerhet betyder flera saker när man pratar om fönster. Man kan dela in det i två olika kategorier: brandsäkerhet och inbrottssäkerhet. I det ena fallet måste man kunna ta sig ut, i det andra fallet vill man hindra en obehörig ifrån att ta sig in.

Inbrottssäkerhet: Har man stora fasta fönster på markplan kan man t.ex. välja laminerat glas till sådana partier.

Brandsäkerhet: Tänk klokt gällande fasta fönster. Fasta fönster ligger generellt lägre i pris men det är viktigt att alltid se till att ha utrymningsvägar tillgängliga. För bästa brandsäkerhet bör man ha minst ett öppningsbart fönster i varje rum.

Läs mer

Estetik

Ett bra tips är att först uppskatta de praktiska kraven på de fönster som ska bytas ut (så som säkerhet, u-värden etc) sen börja titta på utformning, utseende och tillval.

Fönster har självklart stor betydelse för husets karaktär. Det passar kanske inte med likadana fönster i en funkisvilla som i en villa från sekelskiftet.

Hur fönster ser ut på bild kan skilja sig från hur de sedan ser ut i verkligenheten. Det kan också vara bra att få testa hur de känns i handtag, tyngd, stabilitet osv. För att göra detta kan ni besöka vårt showroom.

Läs mer

Rengöring

Tänk på att välja fönstertyper som är lätta att putsa och vårda från insidan.? Vridfönster öppnas utåt och kan vändas 180 grader utanför huset, det gör att fönstret inte stöter i gardinstänger, gardiner etc.

*      U-värdet uppges för hela konstruktionen; karm, fönsterbåge och glas. (Inte bara glaset)
**    Om luften utanför ett fönster är kall, kyls fönsterrutan av. Rutan ­kyler i sin tur av den varmare rumsluften närmast innanför. Eftersom kall luft är tyngre än varm luft, sjunker den nerkylda luften ner mot golvet. Detta ger upphov till den typ av drag som brukar kallas kallras.
***  Varierar beroende på husets typ och placering, fönstrets placering i husväggen, tid på dygnet och klimatförhållanden. Detta är alltså begränsat och uppstår inte på alla fönster.

Läs mer

Boka kostnadsfritt hembesök

Kontakta någon av oss eller fyll i formuläret nedan, så återkopplar vi inom kort. Tillsammans hittar vi en lämplig tid för ett hembesök där vi tillsammans går igenom dina behov. Ett fönsterbyte är en stor investering och kräver bra planering för att nå den bästa lösningen för just din bostad. Besöket är givetvis kostnadsfritt och helt utan köpkrav.

Christian Tammert

Christian Tammert

Fönsterexpert

Telefon: 073-503 50 10

E-post: christian@fonsterkoncept.se

Tommy Johansson

Tommy Johansson

Fönsterexpert

Telefon: 070-935 90 91

E-post: tommy@fonsterkoncept.se